Staat van Deventer

Laagste waarde Hoogste waarde

Lidmaatschap bibliotheek (percentage) (2023)

Toelichting

Percentage leden bibliotheek
De openbare bibliotheek in Deventer heeft een nieuwe centrale vestiging in de binnenstad, een aantal permanente locaties in de wijken en een bibliobus. Daarnaast worden de verzorgingshuizen apart bediend. 20% van de Deventer bevolking is lid van de openbare bibliotheek, waarbij moet worden aangetekend dat de jeugd tot 18 jaar een gratis lidmaatschap kan aanvragen. Cijfers over het lidmaatschap van de bibliotheek per wijk zeggen iets over de sociaal-economische positie van die wijken. We zien dan ook een laag aandeel in de herstructureringswijk Rivierenwijk waar vijftien procent lid is van de bibliotheek. In Diepenveen, de Vijfhoek en Schalkhaar is een kwart of meer van de totale bevolking lid van de bibliotheek.
Naast de openbare bibliotheek is in Deventer ook de Athenaeum Bibliotheek gevestigd. Deze bibliotheek heeft een wetenschappelijke steunfunctie. De Athenaeum Bibliotheek maakt sinds 1 januari 2016 onderdeel uit van de Openbare Bibliotheek Deventer.

bron: Bibliotheek

Colmschate-Zuid

De grenzen van het gebied Colmschate-Zuid worden in grote lijnen bepaald door de spoorlijn Deventer-Almelo, de spoorlijn Deventer-Zutphen en de grenzen met de voormalige gemeenten Bathmen en Gorssel. Uitzondering hierop vormt het deel van het dorp Colmschate rond de Stationsweg en Achterhoeksweg dat van origine deel uitmaakt van het dorp Colmschate dat in zijn geheel tot Colmschate-Zuid wordt gerekend.

De wijk Colmschate-Zuid bestaat enerzijds uit het dorp Colmschate en enkele buurtschappen en anderzijds uit nieuwbouw uit de jaren ’80 uit de vorige eeuw
De Snippeling was oorspronkelijk een buurtschap in de gemeente Deventer. Momenteel omvat deze buurt een woonbuurt met (nieuwbouw)woningen in het duurdere segment en het Runshoppingcentrum De Snipperling met meerdere, grotere, winkels.

Voor 1974 maakte het dorp Colmschate als een van de dorpen deel uit van de gemeente Diepenveen. In 1974 kwam Colmschate, als gevolg van een gemeentelijke grenswijziging, onder Deventer bestuur. Het gemeenschapshuis de Kuip ligt middenin het (voormalige) dorp.

Het overige gebied van Colmschate-Zuid bevat de buurten De Scheg, handelspark de Weteringen,  Bannink en Oxerhof. Buurt De Scheg omvat het sport- en recreatiecentrum de Scheg. Handelspark de Weteringen is het jongste bedrijventerrein van Deventer aan de noordkant van de snelweg A1. De Bannink en Oxerhof zijn voormalige buurtschappen en maken nu onderdeel uit van een groot landelijk gebied, dat zich uitstrekt ten noorden en zuiden van de A1 tussen Colmschate en Bathmen.
In de buurt Colmschaterenk zijn in 1984 de eerste nieuwbouwwoningen opgeleverd. De Colmschaterenk was de eerste buurt die deel uitmaakt van grootschalige nieuwbouw in Colmschate-Zuid die in de jaren tachtig  en negentig heeft plaatsgevonden. Het wijkwinkelcentrum Flora ligt binnen de buurtgrenzen van Colmschaterenk.
De woonbuurt Roessink was de tweede buurt in het nieuwbouwgebied Colmschate-Zuid. De eerste woningen zijn in 1986 opgeleverd en de buurt is 1990 voltooid.
Het Bramelt ligt aan de rand van Deventer in Colmschate-Zuid, vlak bij de A1 en de spoorlijn richting Zutphen. De meeste huizen zijn gebouwd in 1989 en 1990.
Ook de buurt Essenerveld  is één van de buurten in het nieuwbouwgebied Colmschate-Zuid. De meeste woningen in Essenerveld zijn in de periode 1990-1993 opgeleverd. De buurt omvat bijna 600 woningen.
Met het opleveren van de laatste woningen in de buurt het Swormink eind jaren negentig is het nieuwbouwproject Colmschate-Zuid afgerond. Deze buurt grenst in het zuiden aan de snelweg A1 en in het oosten aan het landelijk gebied de Bannink.